MONDO / 27.07.2017.
Svetski poznati turistički vodič “Lonely Planet” objavio je zanimljiv i afirmativan tekst o Nišu pod nazivom “Niš, merak i sav taj džez: Srce južne Srbije”, čiji je autor dopisnik iz Srbije Mladen Savković.
“Kada se pominju reči koje je teško prevesti na druge jezike, srpska reč merak često se nađe u tom društvu. Ukratko, ona se koristi za sva ona jednostavna, mala životna zadovoljstva u kojima uživamo. Stara srpska pesma tvrdi da su najbolji poznavaoci meraka upravo stanovnici Niša, Nišlije – meraklije”, počinje Savković svoju reportažu.
On čitaocima Lonely Planeta poručuje da će ih treći najveći grad u Srbiji očarati svojim opuštenim šarmom, bogatom istorijom koja ih čeka na svakom koraku, odličnom hranom i muzikom koja jednostavno tera na ples.
U odeljku “Putovanje kroz vreme: Od NaisuMediasa do danas” Savković podseća da je Niš, nekada poznat kao Naisus, glavni grad na jugu Srbije, rodno mesto cara Konstantina Velikog, čuvenog imperatora koji je donošenjem Milanskog edikta učinio hrišćanstvo zvaničnom religijom Rimskog carstva.
Kliknite ovde i pročitajte vest u celini na sajtu mondo.rs