DANAS / 11.11.2017.
Počela sezona obeležavanja krsnih slava u Srbiji
Sveća, žito, tamjan, ikona, slavski kolač… većini Srba dobro poznati rekviziti. Uz to uglavnom i bogata trpeza i naravno – vino. Sezona slava je uveliko stigla.
Ovaj, za Srbe karakterističan praznik, jedan je od retkih koji su se održali još od paganskih vremena. Nekad su se slavili bogovi, danas sveci. Običaji se zaboravljaju, neki se dodaju “u hodu”, Crkvi i veri smo sve manje privrženi, ali kad dođe slava, gleda se da sve prođe “po pravilima”. Uz Božić, ovaj praznik se smatra najznačajnijim crkvenim praznikom.
Poznato je da su Srbi na ovaj način održavali veze sa precima i da je obeležavanje slave imalo važnu ulogu u očuvanju pravoslavne vere i tradicije tokom turske vladavine. Teolog i veroučitelj Mladen Aleksić smatra da je ono što ovaj praznik drži u životu, “njen versko-tradicionalni element, a koji je naš narod povezao sa nacionalnim identitetom”.
Iako karakterističan za Srbe i Pravoslavlje, ovaj praznik se sreće i u Makedoniji, delovima Bugarske, Crnoj Gori, a i kod katolika u Albaniji, Dalmaciji, Hercegovini… U Srbiji se najbolje održao, mada su istorijske okolnosti i moderno doba uticale na način na koji se on proslavlja i doživljava.
Kliknite ovde i pročitajte vest u celini na sajtu danas.rs