B92 / 24.06.2019.
Jedan od najlepših predela pirotskog kraja, Sukovsko jezero i drugi lokaliteti u specijalnom rezervatu prirode Jerma, koji je malo poznat usled svoje teške pristupačnosti, uskoro će biti dostupniji javnosti.
Zahvaljujući udruženju Avanturistička mreža iz Sukova, koje je početkom juna počelo da izvodi javne radove pod nazivom “Održavanje i uređenje sportsko-rekreativne i turističke infrastrukture na širem prostoru reke Jerme i rezervata prirode Jerma”.

U pitanju je rezervat na krajnjem jugoistoku Srbije, u sklopu planinskog područja dinarida, koji se nalazi između sela Trnski Odorovci i Vlasi, na oko 20 kilometara od Pirota. Rezervat prirode Jerma zauzima površinu od sedam hektara, prostirući se na teritoriji opština Babušnica, Dimitrovgrad i Pirot, na kojima obuhvata masive Grebena i Vlaške planine, kao i najveći deo sliva reke Jerme.

Zbog jedinstvenosti geomorfoloških oblika i biodiverziteta, ovaj predeo je 2014. godine proglašen specijalnim rezervatom prirode i svrstan u prvu kategoriju od nacionalnog značaja, pišu Daljine.

Kliknite ovde i procitajte vest u celini na sajtu www.b92.net